Artilleribygget - Trallaus Festsal

Drømmer du om låvebryllup? Da er dette stedet for deg!

Drømmer du om låvebryllup? Da er dette stedet for deg!

Artilleribygget ble satt opp under den store byggeperioden midt på 1700-tallet, da skansen ble ombygd til festning. Kommandant Adam Trallau var den som fikk det hele i gang. Da bygget var ferdig, var det Norges største trebygning. Stiftsgården tok over «tittelen» som Norges største da den sto ferdig i 1778.

 I den militære tida på Blaker Skanse, ble Artilleribygget betegnet som 2 bygg. Proviantbygget og Artilleribygget. Proviantbygget er den delen som peker ned mot Glomma. I 1808, da svenskene invaderte Skansen, var det høy lagret der, som var eneste «krigsutbytte». Nå blir den delen utelukkende brukt til kunstnerisk virksomhet.

Den delen som vender ut mot hovedporten var Artilleribygget, og der oppbevarte man kanonene og øvrige våpen. Kuler og krutt ble oppbevart i Krutthuset.

Det er her i Artilleribygget at Trallaus festsal ligger. Det er den salen du kommer inn i når du går inn hovedinngangen (ved den store steintrappa)

I 1881, og hele den perioden det tok å sette opp nye Blaker kirke, ble dette rommet brukt som kirkerom.

I skoletida ble denne salen brukt som sløydsal.

Nå:

Her er det møblert med bord og benker og plass til 126. Trehvite vegger og tregulv. NB rommet egner seg IKKE for handicappede, da det er trapp inn i bygget, pluss en trapp til ned i salen. I tillegg er det en smal og bratt trapp ned i kjelleren, hvor det er toaletter.

Salen egner seg ypperlig til fest, men det er ikke vann i salen. Kun i kjelleren. Dermed heller ikke noe kjøkken. Kun et anretning/lager-rom som ligger rett til venstre før selve salen. Bardisk, et bruskjøleskap og en kjøle»brønn», lerrett og  oppheng for projektor er det også der.

Papp og annet miljøvennlig engangsdekketøy er løsningen her. Eventuelt kan også dekketøy bæres over fra Kommandantboligen, men det er både tungt og mye jobb. Likevel er det flere som velger å gjøre det, kanskje pga den spesielle stemningen der? Rommet innbyr virkelig til fest og uhøytidelig moro. De som drømmer om låvebryllup blir fra seg av begeistring når de kommer inn her.